Az USA Szenátus vizsgálata a Tévés lelkészek adómentességével kapcsolatban

A tévés lelkész, avagy idegen szóval televangelista, egy olyan az USA-ból származó gyakorlat, amikor egy templom televízión keresztül prédikál. Miközben buzdít minden nézőt, hogy adakozzanak.

2007 novemberében Chuck Grassley amerikai szenátor bejelentette, hogy az Egyesült Államok vizsgálatot indít hat ilyen szervezet adómentességével kapcsolatban. Hiszen hatalmas pénzek futnak be itt, egyes papok roppan nagy házakra, Emporio valentini pénztárcákra, drága autókra, és egy-egy privát repülőgépre szert téve.

A hat szervezet (az ilyeneket általában a fő szóvivőjükről nevezik el), Benny Hinn, Paula White, Eddie Long, Joyce Meyer, Creflo Dollar és Kenneth Copeland templomai. Az alábbi képen Benny Hinn magánrepülőgépét látjuk.

Banny Hinn magán G4SP repülőgépe

A szenátor minden minisztériumhoz intézett levelében arra kérte őket, hogy adjanak át konkrét pénzügyi információkat a bizottságnak annak megállapítására, hogy az egyes szervezetek által összegyűjtött pénzeszközöket megfelelően használták-e fel a vezetők. Az föderációs adóhivatal (IRS) irányelvei előírják, hogy a pásztorok fizetése “észszerű” legyen, és a templom profitjai nem teljesen hozzájuk kerüljenek.

Egy hónap leteltével mindössze két minisztérium tett eleget a Pénzügyi Bizottság kérésének. Joyce Meyer és Benny Hinn. A maradék négy arra hivatkozott, hogy a Kongresszusnak az ilyen ügyekkel kapcsolatban nincsen hatásköre, és csak az IRS auditálhatja őket.

Három éves nyomozás követte az esetet, ahol végül nem tartóztattak le senkit, de a sok süket kertelést látva megcsappantak az adakozások.

Hozzászólás