Az egylégterű iroda jellemzői

Az egylégterű iroda (angolosan open space iroda) azt jelenti, hogy az irodában a dolgozók, munkavállalók nincsenek, vagy minimálisan vannak elválasztva egymástól fizikálisan, de a hang és a levegő átjárja az egész teret. Lényegében egy helységben tartózkodnak. Ez azért jött létre, hogy segítse az információáramot, amely gyorsabb kommunikációt jelent. Nem kell felállni a helyéről senkinek ahhoz, hogy információhoz jusson, ez sok esetben segíti a hatékonyság növekedését.

egylegteru-iroda

Az egylégterű iroda fogalmáz az 1950-es évektől ismerjük. Az ötlet Hamburgból indult ki, és indult el világhódító útjára. Annyira, hogy a mai irodák 70%-a egylégterű iroda. Persze ez nem véletlen. A fent felsorolt pozítívumokon túl meg kell említenünk az alacsonyabb fenntartási költségeket, a magasabb szintű csapat hovatartozás érzést, a csapatmunka és a csapatszellem növekedését is. Azonban az egylégterű irodának – mint számos tudományos kutatás rávilágít – hátrányai is vannak. Ilyen hátrányok: a koncentráció csökkenése, a folyamatos ingerek miatt, az idegesség, mert a folyamatos hangzavar nem hagyja nyugodtan figyelni a munkavállalót. Zavaró, ha az ember feje fölött folyamatosan beszélnek a kollegák, főleg, ha az nem a munkával kapcsolatos témában zajlik.

Irodabérlés, tárgyaló, terembérlés érdekel? Keresd fel a meety.hu csapatát!

Számos olyan munkakör van, ahol az egylégterű iroda lehet a hatékonyabb, de akadnak olyanok is, ahol nem. Ezt a cég vezetőségének, tulajdonosi körének kell mérlegre tennie.

Hozzászólás